pondělí, 12. leden, 2009
Kategorie: Fotografie

Luxusní stativová hlava Manfrotto 405

V nedávné době jsem absolvoval dvojitý upgrade stativové hlavy. Velice dlouho jsem měl svou první stativovou hlavu Manfrotto 155 RC2. Je to taková klasická třísměrná a šroubovací hlava, celkem těžká, ale zase ne tak drahá. Prostě jsem neznal nic lepšího a nestěžoval jsem si. Jak čas plynul, přišlo pár karambolů, občas stativ někam upadl, jednou jsem si ho přejel na kole a páky hlavy byly všechno jen né rovné. Přežít se to dalo, ale k ideálnímu stavu to mělo daleko.

Rozhodl jsem se pro koupi kulové hlavy. Protože jsem většinou věrný jedné značce, se kterou jsem byl až doposud spokojen (stejně jako u fotoaparátů a objektivů canon), vybíral jsem Manfrotto. Cenově přijatelná pro mě byla hlava Manfrotto MA 488RC2 a navíc měla stejně destičky, které jsem měl tři - jednu na tělo a dvě na stativové objímky objektivů canon 70-200/4.0 a canon 300/4.0. Koupil jsem, namontoval jsem a fotil jsem. Fotil jsem tři měsíce a stále to nebylo úplně ono. Ovládání kulové hlavy se něco jiného než na co jsem byl zvyklý, ale stále jsem se utěšoval, že musím nejprve chytit ten správný grif. Výhody vlastně ani žádné nebyly. Snad jen rychlost nastavení, tu však degradovala nutnost stálého přešroubovávání ve chvíli, kdy jste utáhli špatně, v tu chvíli se vám to zas trošičku rozhodilo, no prostě martirium. Na horizontální panoramata to sice byla dobrá hlava, ale zkuste si s tím nějak přesně vyfotit panorámku vertikální. Nejhorší bylo nastavit na vodováhu foák s nasazeným objektivem canon 300/4.0 + 2×TC ... nic moc.


Manfrotto 405

A proto jsem se rozhodl na další hlavě nešetřit a vybral jsem víceméně to nejlepší co bylo po ruce. Stativovou hlavu Manfrotto 405 - luxus mezi stativovými hlavami. To, že jsem si na kulovou hlavu musel zvykat tři měsíce a nezvykl jsem si, to zde naprosto neplatí. Po půlhodině focení už bych hlavu Manfrotto 405 nevymněnil za nic na světě. Je sice velmi velmi těžká (1.6 Kg) a taková víceméně neskladná, ale její geniální řešení tyto drobné nedostatky zadupe do země. Na každé ze tří pák máte možnost rychlého posunu v plné šíři možného otáčení a navíc skvělé mikroposuvy s opravdu milimetrovou přesností! Na vodováhu vyrovnáte naprosto hravě, na první pokus a nic přitom nemusíte držet, pouze mírně otáčíte kolečkem. Stativová hlava Manfrotto 405 je pěvná a bytelná. Musel jsem sice dokoupit destičky, protože Manfrotto 405 používá druhý druh destiček oproti 488RC2, ale do toho jsem rád investoval.

Ta horší stránka hlavy Manfrotto 405 je její cena. Pohybuje se okolo 11.000 Kč + jsem kupoval zmiňované dvě destičky po 420 Kč. Ani chvilku jsem však nelitoval, tato koupě se opravdu vyplatí!