sobota, 16. červen, 2007
Kategorie: Knihy a četba

Jonathan Strange a pan Norrell

Jonathan Strange a pan Norrell Po docela dlouhé době jsem dočetl román Jonathan Strange a pan Norrell. Po dlouhé době proto, protože to rozhodně není jednoduchá odpočinková četba, o které se nemusí přemýšlet a kteréžto věty jdou jedním uchem dovnitř a druhým ven.

Očekával jsem od knihy mnohé a musím říct, že mé očekávání se v mnohém splnily a v mnohém byly byly ještě překonány. Nemůžu říct, že kniha je napínavá, i když určité pasáže napínavé byly (…a tu následující kapitolu jsem musel přečíst okamžitě, abych se dozvěděl rozuzlení některé pseudozápletky). Celkově plyne děj knihy spíše poklidně, s mnohými odbočkami a vysvětlivkami (rozhodně doporučuji číst všechny poznámky pod čarou, které krásně dotvářejí atmosféru a doplňují příběh, i když s příběhem nemají vlastně nic společného). O to šokující jsou některé náhlé zvraty a opravdu neočekávaný vývoj.

Nebudu zde nic z děje prozrazovat, to bych vám mohl zážitek pokazit, musíte sami propadnout osobitému kouzlu Johnatana Strange, jeho komplikovaně geniální osobnosti a panu Norrellovi jakožto nepříjemnému staříkovi se stále zabořeným nosem v knihách. Mě se teď po nich bude namouvěru stýskat, a moc. Vždy jsem se těšil, co zase vyvedou, jak se to s nimi zase zamotá a jak se z toho dostanou a teď už tu prostě nejsou. Na druhou stranu musím jedním dechem dodat, že doufám, že už ani nebudou. Nejsem přítelem unáhlených pokračování bestsellerů a autorka Susanna Clarke u mě opravdu stoupne na ceně, pokud žádné "pokračování" nevydá.

Stránky knihy Jonathan Strange a pan Norrell