středa, 22. srpen, 2007
Kategorie: Knihy a četba

Raymond E. Feist - Královský bukanýr

Feistův román Královský bukanýr se skládá ze dvou knih. První knihou je Crydee a druhou Novindus. Pokud byli hlavními hrdiny předešlého románu Královská krev synové prince Aruthy Borric a Erland, nyní se hlavním stává jejich téměř dospělý bratr Nicholas. Ten, stejně jako jeho bratři, je příliš bujný na královský dvůr a je na výchovnou lekci poslán ke svému strýci Martinovi do města Crydee, které leží v zapadákově na vzdáleném pobřeží.

Měsíce ubíhají a Nicholas slouží jako panoš. Zamiluje se, znepřátelí si pár kluků, spřátelí se s jinými, ale jinak se nic moc neděje. Až jedné noci dostanou události spád. Crydee je přepadeno neznámými útočníky z moře, mnoho lidí je povražděno a mnoho lidí je zajato a odtaženo neznámo kam. Crydee je prakticky spáleno. Mezi zajatci je i dcera vévody Martina a její komorná. Nicholas je bez sebe vzteky a z moci jeho úřadu, jakožto princ království, se rozhodne jednat. S Amosem Traskem, admirálem královského loďstva (dříve pirátem), který se zrovna v Crydee nachází se vydá na daleké mořské dobrodružství. Přes svobodný přístav (pirátská základna v Nekonečném moři) se dostanou až na nový neznámý kontinent - Novindus.

Na Novindu jde všechno od desíti k pěti. Musejí překročit pouš, skrývat se před cizinci, ale po mnoha peripetiích zachrání zbylé zajatce a podaří se jim uprchnout. To je však pouze příběh románu. Myšlenkou je však úvod do následné Hadí ságy, kde Království povede s Novindem (potažmo s démony z jiného světa) válku. Souvislosti jsou vcelku složité a pro plné pochopení vztahů doporučuji si knihy přečíst, patří k Feistovým lepším.